Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес

Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес Dnes.bg

Неравенството в богатството между отделните страни, климатичните рискове и необходимостта от сътрудничество на международно ниво бяха основните акценти в изказването на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) в рамките на пролетната среща на Световната банка и МВФ.

Припомняме, че институцията повиши перспективите си за световната икономика и прогнозира ръст от 6% за тази година, в резултат на ускорените ваксинации и приливът от държавни разходи, особено в САЩ. Световната икономическа перспектива на Международния валутен фонд, публикувана във вторник, показва, че БВП на САЩ ще нарасне с 6.4%, сред най-бързите нараствания в света и с 1.3 пункта по-високо от прогнозата за януари. МВФ вдигна прогнозата си за растеж на икономиката на еврозоната на 4.4%.

От фонда повишиха оценката си за икономическия ръст на България до 4.4% през 2021 г. спрямо предишната прогноза за 3.6%.

Неравенството

Въпреки че повишаваме прогнозите си за годината, наблюдаваме опасно разминаване в икономическите богатства както в рамките на отделните страни, така и между тях, коментира Георгиева. Tя изтъкла, че световната икономика е стъпила на по-здрава основа. Възстановяването е в ход и действията, предприети от Съединените щати за подобряване на перспективата за възстановяване в САЩ, на практика помагат на целия свят, допълни още Кристалина Георгиева. Въпреки това неревенството между страните е факт.

Според управляващия директор на МВФ: "Това е причината, поради която в рамките на тези срещи поставяме акцент върху предоставянето на справедлива възможност на всички — от една страна чрез ваксиниране на населението във всяка точка на света като условие за трайно приключване на пандемията и устойчиво възстановяване, а от друга, за да предоставим справедлива възможност за по-добър живот на уязвимите лица и държави.“

Климатът

Климатичните рискове са нарастваща заплаха за макроикономическата и финансовата стабилност, каза още Георгиева пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Действията в областта на климата предлагат перспективи за зелен растеж и зелени работни места и това е критично важно за работата ни в МВФ в подкрепа на растежа и заетостта. Това, което макар и със закъснение направихме в тази дискусия, е да съсредоточим усилията си в областите, в които сме най-силни. Това са макроикономическите данни и изследвания, фискалните и паричните политики, предотвратяването и готовността за реагиране при кризи. Това, което правим в МВФ, работейки в изключително тясно сътрудничество със Световната банка и други организации, е да засилим работата си в четири области, които са в основата на нашата мисия."

Тя коментира още, че МВФ подпомага страните за критичен преглед на политиките и намаляване на въздействието върху околната среда. МВФ изследва още рисковете в тази област чрез стандартизирано докладване и провеждане на стрес тестове. На трето място, съвместно с други организации полагаме усилия за интегрирането на въглеродната интензивност и на други данни за климата в тримесечните макроикономически данни, каза Георгиева.

Международно сътрудничество

Управляващият директор на МВФ оцени високо сътрудничеството между страните в хода на пандемията. Тя заяви:

"Централните банки и финансовите власти мобилизираха усилията си в режим на координация. Според последните ни изчисления в МВФ при липсата на координация в такъв мащаб и с такъв обхват, рецесията щеше да бъде три пъти по-дълбока. С други думи в момента щяхме да се намираме в продължителна депресия, което е нагледно доказателство за огромната важност на съвместните усилия, които бяха предприети.“

В заключение Георгиева напомни, че ваксините трябва да достигнат до всички. "Това е най-важната икономическа политика днес", категорична беше тя.

Banner 468 x 60 px