Прилагането на ваксината на АстраЗенека у нас ще продължи, но с повишено внимание

Прилагането на ваксината на АстраЗенека  у нас ще продължи. Това съобщи шефът на ИАЛ Богдан Кирилов след извънредно заседание ваксинационния щаб. Той обясни, че днес ЕМА публикува информация във връзка с проведеното заседание, на което бяха анализирани данни за много редки случаи на тромбози с ниски нива на тромбоцити и кървене. 

Касае се за 62 случая при 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания, подчерта Кирилов. По думите му комитета по лекарствена безопасност потвърждава положителното отношение за ваксината, като ще продължи да анализира данните.

„Обсъдихме този въпрос и решихме да се съобразим с препоръката на ЕМА, тъй като тези нежелани реакции се наблюдават по често при жени под 60 годишна възраст. Това се обяснява и с по-голямото приложение в тази възрастова група. Нашата препоръка ще бъде в тази посока ваксината да се прилага с повишено внимание в тази възрастова група. Нашата препоръка ще бъде в тази посока ваксината да се прилага с повишено внимание в тази възрастова група.“,  каза Кирилов. Той посочи,  че препоръката за поставянето на втора доза е 70 ден. Според  кратката характеристика има възможност между 4 и 12 седмица, тоест до 84 ден се прилага втората доза. По думите му след средата на  април се очаква да стартира поставянето на втората доза, тоест при удължаване на максимално позволения в кратката характеристика срок, това означава, че към средата на май, може да се постави втората доза.

Д-р Мария Попова, от ИАЛ съобщи, че редките случаи на тромбоза са след втората доза. По думите й много интензивно се коментира втората доза, когато има повече яснота ще се съобщено на хората, предава Монитор.

„По всяка вероятност ще има национални препоръки по отношение на препоръката за употребата на ваксината.“ допълни още тя. По думите й за момента не се препоръчва да се спре употребата и за лица под 30 години.  Д-р Попова посочи, че жените под 60 години ще бъдат обстойно разпитвани преди ваксинирани, дали ползват противозачатъчни например и дали са имали преди това тромбози.

От своя страна Кирилов допълни, че  евентуалните нежелани реакции са до две седмици след поставянето на иглата. Той подчерта, че у нас няма регистриран случай на тромбоза след ваксиниране.

Banner 468 x 60 px