Destiny

Прокуратурата пита чужди служби за имоти на Васил Божков

Прокуратурата пита чужди служби за имоти на Васил Божков в. Монитор

 Специализираната прокуратура е извършила и извършва активни действия по реда на международно-правното сътрудничество във връзка с имоти на Васил Божков в чужбина, става ясно от събщение на държавното обвинение.

 Повод за това е публикация в сайт, че укриващият се в Дубай бизнесмен, срещу когото у нас има 17 обвинения за престъпления, притежава изключителн скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена, закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. 

"Под надзора на Специализирана прокуратура и към момента се провеждат всички възможни действия по разследването", съобщават оттам. Целта им е разкриване на обективната истина и обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията и отнемането на вещи в полза на държавата.

"Следва да се отбележи, че по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно историческото наследство на страната ни, информацията, съдържаща се в публикацията и в частност тази, касаеща притежавани имоти в чужбина, е известна на Специализирана прокуратура. В тази връзка са извършени и се извършват активни действия по разследването, включително и такива по реда на международно-правното сътрудничество", гласи още съобщението. 

На 22 февруари т.г. КПКОНПИ внесе в Софийски градски съд искане за отнемане на 278 млв. лв. от Васил Божков, Елена Динева и 10 фирми. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група. Иска се отнемане на моторна яхта “Wasabi 60Apex” (пазарна стойност 41 000 лв.), Моторна лодка “Brig Falcon 420” (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и на Самолет „Bombardier” (пазарна стойност 34 000 000 лв.). От Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на гр. София, апартамент в гр. Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в гр. София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, недвижими имоти в Париж, Франция

Banner 468 x 60 px