Пет линейки по проекта за модернизиране на спешната помощ се очаква де бъдат доставени утре. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Проф. Гетов участва в заключителното събитие по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Срокът на проекта е удължен до средата на следващата година, каза още проф. Гетов. По проекта се предвижда купуване на 400 линейки, а към края на срока остава да бъдат осигурени още 35 линейки, допълни той.

Големият инвестиционен проект се изпълнява от Министерството на здравеопазването, в качеството му на конкретен бенефициент по оперативната програма. Главната цел на проекта е осигуряване на подходяща и ефективна здравна инфраструктура, която да допринесе за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинска помощ в страната, както и за осигуряване на равнопоставен и навременен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния, допълни той.

banner

Стойността на проекта е близо 164 млн. лв., от които са изразходвани около 120 млн. лв. Въпреки удължаването на срока на проекта, близо 45 млн. лв. ще останат неусвоени, което означава, че страната ни ще трябва да ги върне в Европейската комисия, каза още той. Правителството одобри вчера 45 млн.лв., с които се осигурява националното финансиране за довършване на проекта до средата на следващата година и постигане на всички индикатори, заложени в него. Целта е проектът да бъде напълно завършен, защото ако не успеем, страната ни трябва да върне цялата сума от 163 млн. лв., обясни проф. Гетов.

Изпълнението на проекта не беше съвсем лесно и имаме разрешението на Европейската комисия и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) реализацията му да продължи до 2024 г., каза Марияна Василева, ръководител на проекта. По думите ѝ, въпреки всички критики, нивото на изпълнение на проекта е изключително добро. Компонентите на проекта са три, като единият има за цел подобряване на инфраструктурата на 169 филиала за спешна помощ, 27 центъра за спешна помощ и 33 спешни отделения в държавни болници. Вторият компонент има за цел модернизиране на помещенията в 237 обекта и се изпълнява чрез доставка на специализирано медицинско оборудване и медицинско обзавеждане. Третият компонент включва осигуряването на 400 линейки, като по него остава да се осигурят последните 35, посочи Василева.

Проектът започна в края на 2018 г., като малко преди това Министерството на здравеопазването подготви първата обществена поръчка, която беше за доставка на линейки, припомни Василева. През 2019 г. бяха обявени и първите обществени поръчки за изпълнение на строително-монтажните дейности и строителен надзор, а първите договори се сключват през следващата година. Една от големите трудности, която не ни даде възможност да поддържаме необходимото темпо по изпълнение на проекта, беше ковид пандемията, каза още тя. Василева припомни, че медицинските екипи във филиалите, в центровете и в спешните приемни отделения работеха на „първа линия“ и фокусът на Министерството на здравеопазването и на държавата се измести към други приоритети, свързани със справянето на пандемията. След пандемията се сблъскахме с инфлацията и се оказа, че договорите, сключени за ремонтни дейности, не могат да се изпълнят заради повишаването на цените, добави тя. Чрез разработена методика от МРРБ се даде възможност да продължим да изпълняваме договорите, добави Василева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!