МВнР отговори на Захарова: България не участва в никакви сценарии за нападение

България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава. Това посочват от МВнР в  позиция на ведомството. Тя е в отговор на твърдения на руската страна, че НАТО разполага бойна техника на територията на страната ни и в Румъния и се разработват сценарии за удари на руска територия. 

"Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември“, пише още в позицията.

В допълнение, обръщат внимание, че даването на широка гласност на подобен тип провокации, пряко засягащи националната сигурност на България, допринася на практика за разпространението им.

Banner 468 x 60 px