КС решава за искането на Радев за комисията за нова Конституция

КС решава за искането на Радев за комисията за нова Конституция в. Монитор

Конституционният съд ще заседава днес и трябва да вземе решение по същество по искането на президента Румен Радев за това дали парламентарната комисия за новата Конституция съответства на основния закон.

В мотивите си да сезира КС , той посочва, че в правомощията на обикновено Народно събрание е единствено решението да проведе избори за ВНС, но не и да променя съществуващата Конституция или да предлага конкретни предложения за промени, каквито задачи възложи на временната комисия парламентарното мнозинство. 

Самата комисия беше създадена на 2 октомври със срок на действие два месеца. Десетина дни по-късно президентът  сезира КС. В бърз порядък КС допусна искането на президента и поиска становища от институции и отделни юристи.

Преди седмица обаче НС не събра нужното мнозинство от 160 гласа за свикване на ВНС, а от там и за промяна на Конституцията.

Два дни по-късно НС спря и действието на  временната комисия  за нова Конституция.

Каквото и решение да вземат върховните магистрати, то няма отношение към ситуацията в момента, след като депутатите не успяха да вземат решение за свикване на ВНС.

Banner 468 x 60 px