От влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс досега са иззети 309 автомобила от шофьори, употребили алкохол или наркотици след приетите законодателни промени. Влезлите в сила присъди са 19, в полза на държавата окончателно са отнети 17 моторни превозни средства, отчете вътрешният министър Калин Стоянов по време на Националното съвещание на МВР, предаде БТА.

Законодателните промени за отменането на колите влязоха в сила от 9 август. В няколко случая се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол – при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на “наркотични вещества или техни аналози”, наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!