"Безстрашни" българи мислели COVID-19 за конспирация, заразили цял кораб и нанесли щети за милиони

Двама български моряци са извършили абсолютно безумие, поставяйки в риск живота на останалите. За историята разказва български бизнесмен, собственик на шипинг агенция. 

Ето какво пише той на профила си във Фейсбук: "Значи, няма вирус К-19. Има страхливци и паникьори. Надъхани с подобни простотии двама млади безстрашни, непаникьосани юнака преди три седмици напускат кораба за 2 часа за да се поразсеят из индийски град и три седмици по късно в Южна Африка се отзоваваме с 6 заразени, двамата заразоносители в тежко състояние.

Целият екипаж 15 дни под карантина на кораба с полицаи пред кабините, застрахователя представя по 300 хил долара на човек ефективни парична гаранция а ние се отзоваваме пред невъзможност да отплаваме след карантината защото смени на екипаж са забранени в Южна Африка. Както и всякакви международни полети и контакти.

Впрочем, в Азия смени на екипажи са забранени, защото те приемат К-19 съвсем сериозно. Вратички са единствено Хонг Конг и с тежки процедури: Сингапур и Реюнион. В Африка и трите Америки също смени са невъзможни. По тази причина над 200 хил моряка са над 12 месеца на борда без смени, което пък е опасно и за екипажи и кораби.

А в случая загубите на корабособственика надхвърлят 2 млн долара. Щото, вирус няма според някои. А логиката е проста: щом 206 държави са признали и предприели мерки срещу К19, има, няма - държим се все едно има. 2 метра дистанция между непознати и 20 м носене на маска дневно няма да ви убие!"

Banner 468 x 60 px